Krise i boligmarkedet i Spanien


Dansk ejendomsmægler i Spanien med ryggen mod muren

Dansk ejendomsmægler i Spanien med ryggen mod muren, Flemming Trap

Nogle gange bliver vi spurgt om markedet virkeligt er så slemt som det lyder. Nogle tror, at ejendomsmæglere er som landbruget. Man hører ikke noget i de fede år, men når høsten fejler pives der højlydt.

.

Boligmarkedet i Spanien er også ramt

Lad os gøre det helt klart for alle: Ja, boligmarkedet i Spanien er kollapset – der er stort set ingen omsætning i markedet, og de fleste ejere ønsker ikke at reducere priserne mere end de 20 – 30% vi har set det sidste års tid.

På nuværende tidspunkt sælges der kun til kontantstærke opportunister, der ser tilbage forbi de tidligere kriser i starten af 1970’erne og 1990’erne. Tyve år er der imellem, og vi står nu i den periode, hvor de gode handler kan gøres. Handler, der inden for 5 – 7 år vil skabe nye millionærer. I hvertfald hvis man kan få samme gevinst som mange fik efter sidste krise i 1990’erne.

.

Billige boliger i Spanien

Det eneste problem er at finde det helt rigtige tidspunkt at købe boligerne på. Det rigtige tidspunkt kan man kun identificere historisk, dvs. ved at kigge bagud. Når man sidder i købssituationen vil der altid være en risiko for at man har købt lidt for tidligt eller ikke tids nok.

Lige nu er der store mængder boliger til salg i Spanien – også hvis man søger en billig villa eller en billig lejlighed til salg.

Der er bare ingen garantier for at nu er det rigtige tidspunkt.

.

Dansk ejendomsmægler i Spanien

Betydningen for ejendomsmæglerbranchen er katastrofal. Det er afgørende for ejendomsmæglerne at holde en hvis omsætning af boliger for at overleve.

Ejendomsmæglere med fokus på svenske og engelske købere har det ekstremt hårdt. Køberne har ikke råd til at købe pga. den svage valuta. Fx kom der 60% færre svenskere til Malaga Lufthavn i januar 2009 sammenlignet med januar 2008. Det er en reduktion, der er til at føle på.

De øvrige nordiske mæglere kan holde skruen i vandet via salg til danskere, nordmænd og finner.

.

Betydning for CASA:UNA

CASA:UNA er stadig på banen og markedsfører boliger som om, der ikke er nogen, der har fortalt firmaets medarbejdere, at der rent faktisk er en krise derude.

Den ekstra markedsføring betyder, at mange kunder kommer forbi CASA:UNA, og heldigvis for firmaet, er der også sporadiske salg. Der er ikke mange, men der ser ud til at være nok til at ligge over eksistensminimum. Iøvrigt et niveau, der blev flyttet kraftigt ifm. reduktion i omkostningsniveauet.

CASA:UNA har da også glæde af en hvis spredning i aktiviteterne idet, der også udlejes ferieboliger i Publa Lucia samt langtidsudlejning af boliger på hele Costa del Sol.