Boligmarkedet i Spanien – 4 forskellige udsagn


Nedsat lejlighed i Spanien - Godt tilbud

Nedsat lejlighed i Spanien – Godt tilbud

1. Priser på boliger i Spanien fortsætter sin himmelflugt

Statistikker viser at det spanske boligmarked ikke er så hårdt presset som nogle ejere taler om. Hvem laver statistikker og hvem er ejerne?

Statistik i Spanien skal tages med et gran salt. Den udarbejdes af den spanske nationalbank på baggrund af faktiske skødeværdier. Da Spanien indførte Euroen for nogle år tilbage, steg boligpriserne med raketfart. Hvorfor mon? Mange mener det hænger sammen med, at spanierne havde store summer pesetas opsparet uden for det normale økonomiske system (læs: sorte penge). Siden har den spanske stat og statsamtet Andalusien indført en række ordninger til sikring af bolighandlerne, så der er størst mulig overensstemmelse mellem den anførte skødeværdi, og den pris boligen rent faktisk handles for.

I dag handles boliger i Spanien til den reelle værdi, og det er lykkedes ret godt at komme problemerne med “penge under bordet” til livs. I forhold til statistikken, giver det naturligvis en skævvridning.

Faktum er at det spanske boligmarked startede sin reelle stagnering i 2003-2004 på forkant af det engelske boligmarkeds nedtur. Englænderne har altid været storkøber på Costa del Sol, og sommerhusene lider altid før det reelle husmarked.

.

2. Det spanske boligmarked er i krise

I den periode, hvor investorer købte flere lejligheder “på planerne”, altså før de var opført, opstod en betydelig efterspørgsel på bolig. Forholdet mellem udbud og efterspørgsel var ude af balance. Deraf opstod en stærk værdistigning og tro på at “alt kan sælges”.

Byggefirmaer fik bankerne med på projekter, der aldrig skulle have være sat i gang. Der er opført lejlighedskomplekser i dårlig kvalitet, ligegyldig placering, ikke-eksisterende fællesanlæg og nul udsigt.

Det er der ingen, der gider bo i. Disse byggerier er i krise.

I dag handles boliger med attraktiv beliggenhed, god kvalitet og flot udsigt. Det er ikke længere investorer, der køber, men folk, der vil bo der selv enten på ferier eller hele året.

3. Det tager 4 år at sælge en bolig i Spanien

De byggerier, der er opført uden hensyntagen til, at ejerne skal kunne lide at bo der, tager lang tid at sælge. Hos CASA:UNA er vi af den holdning, at disse byggerier ikke vil blive solgt inden for de næste 10 år. De bliver ikke solgt, før vi er på toppen af næste boligbølge.

De gode boliger handles stadig inden for rimelig tid. Som ejer af en god bolig, er det dog vigtigt at kende markedet, for at kunne forholde sig til prissætningen af boligen.

“Boligen er jo kun det værd som en køber vil betale”

.

4. Nybyggeri til nedsat pris

Enkelte byggerier har valgt at nedsætte priserne for at få gang i en stagnerende omsætning. Det er en kold og kynisk beregning, som alle firmaer må foretage, når markedet forandrer sig. Enkelte byggerier har valgt at reducere priserne på deres lejligheder.

Lejlighed i Spanien til salg – nedsat pris
Det er dog ikke alle, der vælger at sætte priserne ned. Nogle byggerier kører med stram økonomi, og kan derfor ikke reducere priserne. Andre er i kvalitet og beliggenhed, der gør at deres pris stadig er inden for rammerne af hvad markedet kan bære.

Flere byggefirmaer er gået konkurs, og det giver igen gode muligheder for en investor at opkøbe konkursbo i Spanien.

Og dermed er cirklen lukket. Hvornår denne cyklus er på toppen igen er naturligvis svært at sige…

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s