Boligmarkedet i Spanien – op eller ned?


Der er mange dommedagsprofetier. Spørgsmålet er om de alle holder?

Ingen er i tvivl om at boligmarkedet i Europa er under pres. Det startede i Tyskland for 5-6 år siden, England fulgte efter for 4 år siden. Selv det danske boligmarked er stagneret.

Boligmarkedet på Costa del Sol hænger sammen med de markeder, køberne kommer fra. Går det ned i England, går det også ned på Costa del Sol. Heldigvis er der andre købere end de engelske, så Sydspanien rammes ikke så hårdt.

Markedet i Spanien er også under pres. Der er ingen grund til at tro noget andet, men hvad betyder det for sælgerne og køberne? 

Salg af bolig i Spanien 

For sælgerne betyder det, at man skal have tålmod og være klar til en reduktion i prisen i forhold til tidligere tiders prisudvikling. De spanske priser er gået ned, og en villa kan let koste en million kroner mindre end i de glade dage omkring år 2000. Har man købt de seneste par år, kan det ikke betale sig at sælge nu. Det er bedre at udleje indtil markedet kommer op igen.

Køb af bolig i Spanien

Som køber er der meget at vælge i mellem. De mindre attraktive boliger kan nogle gange opkøbes billigt, men kvalitetsboliger med den rigtige beliggenhed går stadig godt. Faktisk er det kun kvalitetsboliger, der er omsætning i nu. Investorer, der opkøbte ukritisk, står nu med usælgelige boliger.

Fremtiden for det spanske boligmarked

Det er jo gratis at spå om fremtiden. Det nemmeste er at forudsige fremtiden som en fortsættelse af nutiden. Med det vil priserne om 25 år nå et nulpunkt, og året efter får man penge, når man køber en bolig. Ligesom træerne ikke vokser ind i himmelen, så har de negative tider også en ende. Spørgsmålet er bare hvornår.

Hos CASA:UNA er vi overbeviste om, at nedgangen vil fortsætte lidt endnu. Om det er et eller tre år er svært at sige. Uanset, så skal man ikke købe bolig i Spanien i 2008, hvis man forventer at sælge inden for de næste par år. Har man tænkt sig at have boligen i mere end 8 år, så har der historisk set altid været en værdistigning. Mon ikke det kommer til at holde stik igen?

Dansk ejendomsmægler i Spanien

Reklamer